Träna på växtbaserad kost – det går utmärkt!

Intervju med mountainbikern Robert Carlsson

Robert Carlsson driver Swetrail, ett av Sveriges största mountainbikekonton på Instagram. Robert äter växtbaserat och känner inte att det är en nackdel i hans aktiva livsstil, snarare tvärtom.

– Innan cyklingen sysslade jag en hel del med kampsport och jag har alltid tränat mycket. Jag kommer från den gamla läran där man drack råa ägg och proteinpulver med mjölk efter varje pass. Sedan omställningen har jag inte känt några negativa effekter. Jag känner mig snarare lättare och piggare, i såväl sinne som kropp.

Robert är dock noga med att säga att växtbaserad kost inte per automatik är optimal träningskost, som man kan få intrycket av från bland annat dokumentären The Game Changers. Det gäller att alltid se till att få i sig rätt näring, speciellt om man idrottar på elitnivå.

Roberts fru Johanna ville väldigt gärna att de skulle ställa om kosten, så Robert grottade ner sig i studier och forskning för att försäkra sig om att det var rätt.

– Det kommer filmer och studier från höger och vänster, vilket kan vara vilseledande för många. Ett stort problem som gör mig skrämd är att många endast letar bekräftelse på sin egna tro och argument istället för att försöka se och ta till sig fakta med öppet sinne – detta gäller såväl hardcore LCHF som veganer. Mitt tips är att se till metastudier som är peer-reviewed, och hålla sig till det.

Robert och Johanna slutade äta djur för fem-sex år sedan och äter helt växtbaserat sedan fyra år tillbaka. Då var det primärt för den egna hälsas skull. Med tiden gick det från ett experiment till en livsstil och numera är det nästan mer för djurens och miljöns skull som de äter växtbaserat. När Robert och Johanna fick barn (Yrsa 4 år och Zoe 1,5 år) kändes det därför helt omöjligt att ge dem animalier.

– Ingen av tjejerna har någonsin smakat någon form av djur. De mår båda toppen och äter som växtbaserade människor ska – stora lass med gröna grönsaker, fibrer och kolhydrater. Vi som föräldrar försöker ändra normen för dem, att det är ovanligt att äta djur snarare än att inte göra det. Sedan får de såklart fatta sina egna beslut när den tiden kommer.

Swetrail