Sprid vegonormen!

Bli medlem! | Ge en gåva! | Engagera dig!

Det är lätt att sprida vegonormen! Här är några förslag på vad du kan göra:

Föreslå vegonorm på din organisation och arbetsplats

Prata med styrelsen eller de som ansvarar för maten i föreningar du är aktiv inom och som ibland serverar mat på event och uppmana dem att servera växtbaserad mat som standard. Det kan fortfarande finnas ett köttalternativ, men om man måste be specifikt om det kommer de flesta att acceptera den vegetariska standardrätten. Denna teknik kallas “nudging” – och gavs Nobelpriset i ekonomi 2017. Genom att göra små förändringar kan du göra det lätt att välja den mat som är bra för såväl djuren som miljön och hälsan. Och om det inte finns något starkt motstånd mot att endast erbjuda växtbaserad mat, så finns det ingen anledning att erbjuda kött alls.

I en medlemsorganisation finns också möjligheten att skriva en årsmötesmotion om att införa vegonorm. Detta kan innebära lite mer arbete, men gör beslutet mer officiellt. Självklart kan du föreslå vegonorm i alla typer av föreningar, som idrottsklubbar, miljöorganisationer eller i en kör. Om din arbetsplats serverar mat på evenemang du förstås föreslå att även din arbetsplats ska ha växtbaserad mat som standard. Använd informationen här på sidan för att visa varför det är viktigt!

Skriv i tidningen och uppmana till vegonorm

Debattartiklar och insändare når ut till många läsare. Att regelbundet skriva i tidningen och ta upp fördelarna med minskad köttkonsumtion och vegonorm gör att du kan påverka många människor.

Prata med politikerna

På kommunens webbplats kan du se vilka politiker som jobbar med olika frågor och deras kontaktuppgifter. Skriv eller ring och prata med dina lokalpolitiker med ansvar för skolmåltider, miljöfrågor och hälsofrågor. Ge dem fakta om fördelarna med minskad köttkonsumtion och vegonorm och uppmuntra dem att införa vegonorm i den offentliga måltidsverksamheten.

De flesta lokalpolitiker får sällan förslag direkt ifrån medborgare, så ditt brev eller telefonsamtal kan göra skillnad. Om ni är fler som kontaktar politikerna om frågan ökar chanserna att de börjar driva frågorna. Det är också bra att höra av sig till politiker som redan driver frågan och visa dem att du stödjer dem.

Bjud dina vänner på smaskig veganmat

Ge dina vänner, din familj och dina arbetskamrater en positiv upplevelse av växtbaserad mat genom att bjuda hem dem på en trevlig vegomiddag. Många människor har fortfarande fördomar om vegomat. Genom att ge dem en positiv matupplevelse bidrar du till att dessa fördomar försvinner och gör folk mer öppna att prova att laga mer vegomat själva. Tipsa om lättlagade vegorecept, för att sänka tröskeln.

Vegonormfika

Arbeta tillsammans med andra

Det är ofta roligare att arbeta i grupp, så gå gärna med i en lokal kampanjgrupp och arbeta för vegonorm tillsammans med andra. Då kan ni uppmuntra varandra och dela kunskaper och erfarenheter. Om det inte finns någon lokal kampanjgrupp nära dig är det lätt att starta en. Kontakta oss på info@vegonorm.se, så hjälper vi till!