Normen förändras

Bli medlem! | Ge en gåva! | Engagera dig!

Allt fler organisationer, företag, sjukhus och skolor har vegetarisk mat som standard. Ibland går det att välja kött som specialkost, ibland finns bara vegetarisk mat. Organisationerna har vänt köttnormen till en vegonorm. I de flesta fall har vegonorm införts av miljöskäl, men det finns också många andra skäl att gå över till vego som standard.

Nyhetsmontage

Kommuner som ser över sina matkostnader inser snabbt att kött och andra animaliska produkter utgör en oproportionerligt stor del av matbudgeten.

Skolor som bytt till helt vegetarisk kost har kunnat anställa kockar, köpa mer ekologiskt och bättre råvaror och kunnat höja standarden på maten rejält. Det innebär både godare och hälsosammare skolmat, till samma eller lägre pris.

Hjärtkliniken i Örebro bytte till vegetarisk mat av hälsoskäl. Eftersom det animaliska fettet i kött och mejeriprodukter är en av de stora bovarna bakom hjärt-kärlsjukdomar känns detta naturligt och vi kan förvänta oss att fler kliniker följer Örebros exempel.

Allt fler företag, kommuner och myndigheter som har konferenser, personaldagar och andra tillställningar där mat serveras har nu det vegetariska alternativet som standard och kött som specialkost. Många politiska och ideella organisationer, speciellt ungdomsförbund, erbjuder bara vegetarisk och vegansk mat vid sina tillställningar.

Det är förstås inte bara organisationer som går över till mer vegetariskt. Intresset för vegetarisk mat ökar också bland privatpersoner och i dag är hela 20 procent av alla svenskar under 40 år vegetarianer eller veganer. Många drar också ner på kött och mejeriprodukter och kör vegetariskt till vardags.

I dag är det väldigt lätt att ersätta kött, fisk, mjölk och ägg i klassiska kötträtter och det finns också en uppsjö av helvegetariska rätter från hela världen att prova. Så varför inte haka på trenden och köra vegonorm – vegetariskt som standard?