Vetenskapen

 

Här kan du hitta ett urval av vetenskapliga artiklar och rapporter, som visar varför det är viktigt att vi minskar köttkonsumtionen.

 

Djurindustrin, miljön och rätten till mat

 

Aktuell Hållbarhets Kommunranking 2016, Aktuell Hållbarhet och Miljöbarometern, 2016

 

Analysis and valuation of the health and climate change cobenefits of dietary change, Marco Springmann, H. Charles J. Godfray, Mike Rayner, and Peter Scarborough, Proceedings of the National Academy of Sciences, 113:4146–4151, 2016

 

Changes in four societal drivers and their potential to reduce Swedish nutrient inputs into the sea, Swedish Institute for the Marine Environment, 2016

 

Essays on Economic Policy on Food Consumption: Environmental Taxes, Distribution and Health, Sarah Säll, Swedish University of Agricultural Sciences, Faculty of Natural Resources and Agricultural Sciences, Department of Economics, Uppsala, 2016

 

Åtgärder för en mer klimatvänlig animaliekonsumtion, Vetenskapliga Rådet för Hållbar Utveckling, 2016

 

Samhällsfenomen och åtgärder mot övergödning av havsmiljön, Havsmiljöinstitutet 2015

 

Styrmedel och andra insatser för att minska svensk konsumtions påverkan på hälsa och miljö i andra länder, SEI Stockholm Environment Institute och Naturvårdsverket, 2015

 

Det subventionerade köttet, Naturskyddsföreningen, 2015

 

Hållbara konsumtionsmönster: Analyser av maten, flyget och den totala konsumtionens klimatpåverkan idag och 2050, Underlag till fördjupad utvärdering av miljömålsarbetet, Naturvårdsverket, 2015

 

Attityder till klimatskatt på flygresor och kött, Jonas Nässén, SOM-institutet, Göteborgs universitet, 2015

 

Limiting livestock production to pasture and by-products in a search for sustainable diets, Elin Röös, Mikaela Patel, Johanna Spångberg, Georg Carlsson and Lotta Rydhmer, Food Policy 58:1–13, 2015

 

The importance of reduced meat and dairy consumption for meeting stringent climate change targets, Fredrik Hedenus, Stefan Wirsenius and Daniel J. A. Johansson, Climatic Change, 124:79, 2014

 

Diet change — a solution to reduce water use?, M. Jalava1, M. Kummu1, M. Porkka1, S. Siebert2 and O. Varis1, 1 = Water & Development Research Group (WDRG), Aalto University, Finland; 2 = Institute of Crop Science and Resource Conservation (INRES), University of Bonn, Germany, 2014

 

Global diets link environmental sustainability and human health, David Tilman and Michael Clark, Nature, 2014

 

Scenarier för klimatpåverkan från matkonsumtionen 2050, David Bryngelsson, Fredrik Hedenus och Jörgen Larsson, Chalmers, 2013

 

Hållbar köttkonsumtion: Vad är det? Hur når vi dit?, Jordbruksverket, 2013

 

Köttkonsumtionen i siffror: Utveckling och orsaker, Jordbruksverket, 2013

 

Feeding a Thirsty World - Challenges and Opportunities for a Water and Food Secure Future, Torkil Jønch Clausen and Anders Jägerskog, Report Nr. 31. SIWI, Stockholm, 2012

 

Mat-klimat-listan Version 1.0, Elin Röös, Sveriges Lantbruksuniversitet, Rapport 040, 2012

 

Global Environment Outlook, UNEP, 2012

 

Köttkonsumtionens klimatpåverkan: Drivkrafter och styrmedel, Naturvårdsverket, 2011

 

European Nitrogen Assessment, Nitrogen in Europe (NinE) Research Networking Programme of the European Science Foundation, 2011

 

Assessing the Environmental Impacts of Consumption and Production: Priority Products and Materials, E. Hertwich, E. van der Voet, S. Suh, A. Tukker, M. Huijbregts, P. Kazmierczyk, M. Lenzen, J. McNeely and Y. Moriguchi. A Report of the Working Group on the Environmental Impacts of Products and Materials to the International Panel for Sustainable Resource Management, UNEP, 2010

 

Greenhouse gas taxes on animal food products: rationale, tax scheme and climate mitigation effects, Stefan Wirsenius, Fredrik Hedenus, Kristina Mohlin, Climatic Change 1–26, 2010

 

Greenhouse gas emissions from Swedish consumption of meat, milk and eggs 1990 and 2005, Christel Cederberg, Anna Flysjö, Ulf Sonesson, Veronica Sund and Jennifer Davis, SIK-Report 794, 2009

 

Greenhouse gas emissions from Swedish production of meat, milk and eggs 1990 and 2005, Christel Cederberg, Ulf Sonesson, Maria Henriksson, Veronica Sund and Jennifer Davis, SIK-Report 793, 2009

 

Life cycle inventory of greenhouse gas emissions and use of land and energy in Brazilian beef production, Christel Cederberg, Daniel Meyer and Anna Flysjö, SIK-Report 792, 2009

 

Slaughtering the Amazon, Greenpeace, 2009

 

Amazon Cattle footprint – Mato Grosso: State of Destruction, Greenpeace, 2009

 

Kött är mer än bara klimat – köttproduktionens miljöpåverkan i ett helhetsperspektiv, Naturskyddsföreningen, 2009

 

Ett skepp kommer lastat – Om EU:s fiskeriavtal i Västafrika, Naturskyddsföreningen, 2009

 

Kött och klimat – Matens värstingar, Naturskyddsföreningen, 2009

 

Global Europe and Sustainable Development – Implications for Climate Change and Agriculture, Jens Andersson, The Swedish Society for Nature Conservation, 2009

 

Köttkonsumtion och dess klimatpåverkan – Hur mycket kött kan vi äta och av vilka djurslag för att det ska vara hållbart?, Madeleine Arnqvist, Examensarbete vid SLU, Centrum för uthålligt lantbruk, Institutionen för växtproduktionsekologi (examensarbetet utfört i samarbete med LRF), 2008

 

Saving Water: From Field to Fork – Curbing Losses and Wastage in the Food Chain, J. Lundqvist, C. de Fraiture and D. Molden, SIWI Policy Brief, 2008

 

The cattle realm – A new phase in the livestock colonization of Brazilian Amazonia, (English summary of O Reino do Gado – Uma nova fase na pecuarização da Amazônia Brasileira), Roberto Smeraldi and Peter H. May, Amigos da Terra – Amazônia Brasileira, 2008

 

Cool Farming: Climate impacts of agriculture and mitigation potential, Jessica Bellarby, Bente Foereid, Astley Hastings and Pete Smith, Greenpeace, 2008

 

The livestock industry and climate – EU makes bad worse, Jens Holm and Toivo Jokkala, 2008

 

Non-CO2 greenhouse gas emissions associated with food production: methane (CH4) and nitrous oxide (N2O), Annika Carlsson-Kanyama and Alejandro D. González, Royal Institute of Technology, Department of Industrial Ecology, 2007

 

Water footprints of nations: Water use by people as a function of their consumption pattern, A. Y. Hoekstra och A. K. Chapagain, Water Resources Management 21(1):35-48, 2007

 

Import av kött – export av miljöpåverkan, Karl-Ivar Kumm och Malin Larsson, Naturvårdsverket, rapport 5671, 2007

 

Miljöpolitik i produktkedjor: Styrmedels effektivitet i teori och praktik, Omslag, Appendix 1, Appendix 2, Anna-Lisa Lindén, Annika Carlsson-Kanyama, Avdelningen för industriell ekologi, Kungliga Tekniska Högskolan, 2007

 

Mat, klimat och utveckling, Naturskyddsföreningen, 2007

 

Evaluating environmental impacts of the Japanese beef cow-calf system by the life cycle assessment method, Akifumi Ogino, Hideki Orito, Kazuhiro Shimada and Hiroyuki Hirooka, Animal Science Journal 78(4):424-432, 2007

 

Miljöpolitik och styrmedel. Falltstudie: kött, Omslag, Annika Carlsson-Kanyama, Anna-Lisa Lindén, Erika Lundell, Avdelningen för industriell ekologi, Kungliga Tekniska Högskolan, 2006

 

Livestock’s long shadow: environmental issues and options, UN Food and Agriculture Organization, FAO, 2006

 

Determining the environmental burdens and resource use in the production of agricultural and horticultural commodities, A.G. Williams, E. Audsley and D. L. Sandars, Main Report, Defra Research Project IS0205, Cranfield University and Defra, 2006

 

Livestock Policy Brief 03: Cattle ranching and deforestation, UN Food and Agriculture Organization, FAO, 2006

 

Livestock Policy Brief 02: Pollution from Industrialized Livestock Production, UN Food and Agriculture Organization, FAO, 2005

 

Water – More Nutrition Per Drop: Towards Sustainable Food Production and Consumption Patterns in a Rapidly Changing World, Stockholm International Water Institute, SIWI, 2004

 

Borneo is burning, Peter Aldhous, Nature 432:144–146, 2004

 

Causes of Deforestation of the Brazilian Amazon, Sergio Margulis, World Bank Working Paper 22, 2004

 

Environmental impacts of the Japanese beef-fattening system with different feeding lengths as evaluated by a life-cycle assessment method, A. Ogino, K. Kaku, T. Osada and K. Shimada, Journal of Animal Science, 82:2115-2122, 2004

 

The Global Benefits Of Eating Less Meat, Mark Gold, Compassion In World Farming (CIWF), 2004

 

Food and life cycle energy inputs: Consequences of diet and ways to increase efficiency, Annika Carlsson-Kanyama, Marianne Pipping Ekström and Helena Shanahan, Ecological Economics 44:2-3, p. 293-307, 2003

 

Quantification of the environmental impact of different dietary protein choices, Lucas Reijnders and Sam Soret, American Journal of Clinical Nutrition, 78(3):664-668, 2003

 

Vegan food on 800 m2, Lilja May Otto, Centre for Sustainable Agriculture, Swedish University of Agricultural Sciences, 2001

 

Climate change and dietary choices – how can emissions of greenhouse gases from food consumption be reduced?, Annika Carlsson-Kanyama, Food Policy, 23(3/4):277-293, 1998

 

Vegan – vegetarian – allätare, Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, Åke Bruce, Dan Egonsson, Thord Karlsson, Olle Pettersson, Sveriges lantbruksuniversitet, 1997