Upprop för vegonorm

Allt fler organisationer, företag, sjukhus och skolor har vegetarisk mat som standard. Ibland går det att välja kött som specialkost, ibland finns bara vegetarisk mat. Organisationerna har vänt köttnormen till en vegonorm. I de flesta fall har vegonorm införts av miljöskäl eller hälsoskäl, men det finns också många andra skäl att gå över till vego som standard.

Kommuner som ser över sina matkostnader inser snabbt att kött och andra animaliska produkter utgör en oproportionerligt stor del av matbudgeten. Skolor som bytt till helt vegetarisk kost har kunnat anställa kockar, köpa mer ekologiskt och bättre råvaror och kunnat höja standarden på maten rejält. Det innebär både miljövänligare och hälsosammare skolmat, till samma eller lägre pris.

I samhället finns det många kosthållningar att ta hänsyn till för den som lagar mat till andra. Det här kan bli en utmaning, inte minst i skolor eller på andra offentliga platser där människor med olika bakgrund, religion, vanor, allergier och etiska ställningstaganden möts. Frågan är vad alla kan äta, vad är den gemensamma nämnaren?

Vi tror att det bästa svaret på frågan är: mat från växtriket. Det finns väl ingen livsstil som avråder från ugnsrostade rotfrukter? Och en krispig sallad eller en mustig böngryta är definitivt inte farlig för hjärtat. Mat från växtriket gör också att den växande skaran människor som tagit ställning mot uppfödning och dödande av djur kan känna sig inkluderade.

Vi uppmuntrar därför kommuner, myndigheter, företag, ideella organisationer – och även privatpersoner – att införa vego som norm. Kommuner, landsting och myndigheter kan göra stor skillnad. Därför uppmanar vi regeringen att stötta och uppmuntra offentliga verksamheter i sitt arbete med att dra ner på köttkonsumtionen och att sätta upp konkreta mål för minskning av köttkonsumtionen i den nationella livsmedelsstrategin.

 

Upprop: Inför vegonorm i offentlig verksamhet

  

Därför behövs vegonormen

[your signature]

580 underskrifter

Dela detta upprop med dina vänner:

   

 

Senaste underskrifter
580 Albin Olsson Jönköping Nov 14, 2017
579 Isak Forselius Bandhagen Heja Vego 🙂 Okt 03, 2017
578 Linda Hallbom 62143 Okt 03, 2017
577 Emilia Kardum olsson Stockholm För att moral borde gå före kultur/tradition. Dessutom är det galenskap att inte servera mat som, vetenskapligt bevisat, är den mest hälsosamma kosthållningen. Och slutligen, för att inte tala om de miljömässiga aspekterna som ger bättre förutsättningar för våra unga när de ska fortsätta med arbetet att göra denna världen till en bättre plats för alla. Vego för djuren, dig själv och miljön! Sep 24, 2017
576 Karin Antonsson Västerås Västerås Sep 16, 2017